Hirudoterapia (Terapia cu lipitori)

Hirudoterapia este un termen care provine de la grecescul hirudo=lipitoare, adică o metodă de tratament prin aplicarea lipitorilor – hirudo medicinalis -, pe anumite zone ale corpului.

Lipitorile sunt niște viermi care trăiesc în ape nesărate și se hrănesc cu sângele mamiferelor ce intră la scăldat.

Lipitorile pot ajunge până la 12 cm lungime, coloritul lor este verzui pe spate, cu dungi portocalii si puncte negre. Din cele peste 500 de tipuri de lipitori, doar „hirudo medicinalis” este cel recomandat și acceptat în tratamentele medicale.

Lipitoarea este o creatură bizară. Are 250 de dințișori (!!) situați în cavitatea bucală și 5 perechi de ochi. Cu dințișorii, înțeapă pielea la o adâncime de 1,5 mm, de unde extrage o cantitate de 2-5 ml de sânge, introducând imediat, în locul sângelui, aproximativ 2 ml de hirudină si 3 ml de alte substanțe curative. Locul mușcăturii rămâne steril aproximativ 48 de ore, fără risc de infectare, datorită hirudinei.

Impactul curativ al lipitorilor este complex și multiplu: de la cel mecanic și vibrațional, până la cel biologic și chimic.

Efectul mecanic și depurativ – este explicat prin faptul că, lipitorile aplicate, prelevă o anumită cantitate de sange, iar corpul uman este obligat să ”fabrice” urgent aceeași  cantitate de sange NOU, curat. Așadar se întâmplă o fluctuație de volum, dar și una de conținut.

Efectul vibrațional – deja din anul 2001, s-a descoperit „fenomenul de ultrasunet” pe care îl generează lipitoarea, în timp ce este fixată pe corpul uman. În urma studiilor, s-a constatat că aceasta generează un impuls de la 40 la 250 kHz, adică ultrasunet, care stimulează potențialul de membrană al celulei umane.

Efectul chimic – rezultă din deversarea în circuitul sanguin al pacientului, a compusului care dă și numele terapiei, hirudina. Hirudina conține peste 100 de fermenți si enzime active care determină fluidizarea sângelui și măresc benefic viteza de circulație a fluidelor, ducând astfel la intensificarea metabolismului celular.

Lipitorile conţin un acid hialuronic natural mult mai eficient decât cel sintetic. Aceasta face ca terapia cu lipitori să crească, în timp, elasticitatea structurilor ligamentare şi musculare.

Terapia cu lipitori are un efect reflexogen foarte puternic, declanșat în exact momentul când lipitoarea face incizia. Din acest motiv, lipitorile se aplică în locurile cunoscute în acupunctură pentru deblocarea meridianelor energetice.

Indicațiile terapiei cu lipitori sunt multiple: diverse forme de reumatism, varicele şi hemoroizii,  anumite boli ale coloanei vertebrale (inclusiv unele forme ale herniilor de disc), boli cardiovasculare de tipul ischemiilor și al aritmiilor, infarctul de miorcard sechelar, boli sistemice etc
Tratamentul NU se folosește la pacienții cu SIDA, cu anemie severă, la femeile însărcinate.

………………………………………………………………..

Ce trebuie să știți despre hirudoterapia aplicată la Clinica Medisys Aradul Nou?

Că tratamentul cu lipitori este de lungă durată, pornește de .la zece ședințe în sus, cu 1 sau 2 aplicații săptămânale.

Că lucrăm cu personal autorizat și pregătit, tehnician hirudoterapie.

Lucrăm în condiții de profesionalism, securitate și discreție.

La o ședință se aplică maximum 7 (șapte) lipitori, și ele sunt de unică folosință.

Ne găsiti la adresa: Calea Timisorii nr. 30 Arad, Aradul Nou
Mihiț Carmen, tehnician hirudoterapie
Pentru programări va rugăm să sunați la numerele de mai jos:
0765721700
0761322166
0257709638

ORAR CLINICĂ

LUNI – VINERI
ORAR CENTRU DE PERMANENȚĂ
L – V 15.00 – 8.00
S – D 8.00 – 8.00

ADRESA

Clinica MEDISYS, Aradul Nou, Calea Timișorii nr. 30 (reper pentru arădeni- clădirea fostului Vinalcool) Arad, România